Hvordan dæmper jeg bedst mit lydstudie?

Alle rum er forskellige, og hvis vi skal komme ud over generelle tommelfingerregler og nuancere situationen lidt, er vi nødt til at stille nogle spørgsmål til rummet, for at bestemme hvordan vi fortsætter. Det store spørgsmål, når det kommer til lydstudier er næsten altid: “hvad gør vi med bassen”. Høje frekvenser kan dæmpes eller spredes / diffuseres på mange måder og den trænger sjældent ind til naboen – det er bassen der er problemet.

Derfor burde titlen på dette indlæg i stedet være: “hvordan dæmper jeg bedst bassen i mit lydstudie” For at få en fornemmelse for hvor stort et problem der er i de lave frekvenser i rummet stiller vi spørgsmål til byggematerialerne, fordi beton typisk transmitterer mindre bas end træ og dermed beholder bassen inde i rummet.

 • Hvad er rummets dimensioner?
  • I de lave frekvenser optræder der room-modes, hvis frekvenser afhænger af afstandene i rummet
 • Hvilke materialer er vægge og lofter lavet af?
  • Beton
  • Mursten
  • Gips
  • Gips Sandwich-konstruktion
  • Træ
 • Hvor vigtigt er det at få dæmpet rummet?
  • Evt efterklang / ekko i optagelserne
  • Frekvensgang fra studie-monitors
  • Komfort og generelt lydniveau
  • Mulighed for at høre detaljer

I de kommende blog-opslag vil jeg prøve at komme med bud på løsninger til forskellige typer rum med forskellige behov. Jeg vil prøve at besvare følgende spørgsmål

 • Hvor meget akustisk dæmpning er nødvendigt
 • Hvor tykke skal mine porøse (mineraluld) absorbenter være
 • Skal jeg placere absorbenter i loftet, på væggen eller i hjørner
 • Bør man have helmholtz resonatorer eller membran-absorbenter
 • Kan jeg klare mig med en afskærmning omkring mikrofonen
 • Hvordan bør et lydstudie konstrueres
 • Hvor meget hjælper difraction i forhold til at dæmpe

Jeg vil forsøge at svare disse spørgsmål ud fra teori og forsøg og referere til studier indenfor akustik.

Møller Kaffe og Køkken

Nørrebros bedste brunch har nu også fået den bedste akustik. Caféen på Nørrebrogade der fik 6 hjerter i politiken for deres mad havde så dårlig akustik at ejeren mente, at folk der ellers gerne ville komme, blev hjemme eller tog et andet sted hen.
Nu er lyden behagelig, selvom der er helt fyldt. Løsningen synes næsten ikke, selvom der er blevet dækket over 50m2 loft.

Se mere på kaffeogkoekken.dk

Kammerklubben

Akustiksalg har været rådgivere under opførsel af musik-øvelokaler ligger i en gammel fabriksbygning på første sal med masser af lys. Konstruktionsarbejdet er udført af håndværkere der er tilknyttet Akustiksalg. De færdige lokaler huser både rytmiske musikere og klassiske musikere, som gjorde udfordringerne til akustikken og dæmpningen imellem rummene særlig stor. Resultatet er velfungerende øvelokaler og et af de eneste steder i København hvor klassiske og rytmiske musikere kan mødes.

MULD

Hos Muld i Vipperød havde man store problemer med akustikken, når folk sad og spiste. Akustiksalg har vejledt Muld til at forbedre akustikken på en diskret måde. På baggrund af målinger sammenholdt med æstetiske hensyn, blev monteret Ecophon plader i gavl og loft. Nu kan folk tale roligt og bedre forstå hinanden selvom der er fuld gang i køkkenet.

Før måtte vi hænge dyner op i loftet – vi takker Akustiksalg for den gode løsning

Ane Hoffmeyer, MULD

Se mere på muldpaanettet.dk

Is it a bird

Et åbent konto på over 250 kvadratmeter stiller krav til at der tænkt over akustikken. Hos IS IT A BIRD i Vanløse blev der fundet en løsning der bevarede det rå look fra bygningen og dæmpede støjen. Løsningen var Ecophon Solo Square.

Akustiksalg målte efterklangstiden før og efter det nye loft. Efterklangstiden faldt fra 2 sekunder til omkring 1 sekund.

Butik, Slagelse

Behageligt butikslokale

Et flot stort butikslokale havde problemer med taleforståeligheden i deres butik i Vestsjællandscenteret. Akustiksalg var ude og vudere hvordan man fik lavet en diskret løsning der vi gøre lyden i rummet mere rolig og ville gøre kundens oplevelse bedre. Da loftet i forvejen var sort, var det naturligt at sætte helt sorte akustikplader op og skære ud til de installationer der fandtes

Villa i Nordsjælland

Endnu en gang blev Akustiksalgs Master Magnet løsning benyttet til at forbedre akustikken. Denne gang hos en familie i Gentofte. Fordelen ved at benytte magnet-systemet er, at pladerne kan tages ned hvis de bliver beskidte eller hvis loftet skal males.

Lange Eng

Hos Lange Eng, hvor der bor ca. 50 familier er der fællesspisning 6 dage om ugen. I spisesalen var der monteret et perforeret gips-“akustikloft”, men salen var stadig ikke rar at være i når mange familier spiste aftensmad samtidig. Akustiksalgs håndværkere fjernede 1 ton hullet gipsloft og erstattede det med 20mm tykke, kridhvide Ecophon Focus plader. Resultatet er flottere end det oprindelige loft, samtidig med at lyden i rummet er mere rolig, selv til store arrangementer.

Se mere på langeeng.dk og facebook.com/langeeng

Rejsekortet A/S

Rejsekortet

Rejsekorets storrumskontorer havde problemer med, at der ikke var nok lyddæmpning imellem medarbejderne. Akustiksalg.dk forbedrede forholdene ved at isolere loftet og levere vores dansk-producerede skærmvægge til opdeling.

Villa i Hellerup

Dette flotte nye hus havde gipsvægge og lofter og klinker på gulvet. Da køkken, stue i to etager og indgangsparti var ét sammenhængende rum, var der alt en lang efterklangstid. Efter at have gennemgået mulighederne, fandt Akustiksalgs ingeniør en løsning der var utrolig diskret og meget effektiv.

Værebro Golfklub

Festsalen i Værebro golfklub havde betonloft med hvelvinger og der var masser af larm når der var festmiddag. Løsning blev ekstra lange og smalle akustikplader, der diskret blev monteret i hvelvingerne.

Kontorer, København K

I en gammel fredet bygning i det indre København, ønskede man bedre akustiske arbejdsforhold på kontoret. Løsningen blev en kombination af akustisk absorberende billeder på væggene og Ecophon Matrix plader, monteret med magneter i loftet. Løsningen er fleksibel på den måde, at når loftet skal males, kan akustikpladerne løftes ned og sættes på igen når loftet er færdigmalet.

Stengården

Akustiksalg leverede Ecophon akustikplader til Stengården som har åbent køkken og café i samme rum.

Se mere på stengaardenoko.dk

ViCare, Birkerød

 • hullede gipsplader blev udskiftet med rockfon / ecophon akustikloft

Et perforeret gipsloft anses som “akustikloft”, på trods af at absorptionskoefficienten er væsentlig lavere end et akustikloft af mineraluld. Det eksisterende skinnesystem blev genanvendt til skifte de gamle gipsplader ud med Ecophon akustikplader.

Askebo fælleshus

Akustikken i Boligforeningen Askebos fællesrum var ikke god nok, når der blev holdt arrangementer i rummet. Efterklangstiden var ikke længere end 1 sekund, men lyden i rummet var kraftig og rungende. Efter en akustik-måling blev der konstateret at de lave frekvenser var en stor del af problemet, og der blev derefter monteret fire baner Ecophon Master B langs lys-skinnerne. Efterklangstiden faldt til det halve og de direkte reflektioner blev dæmpet markant.

Villa i Helsinge

Ecophon Master Magnet i loft
Privat hjem med dårlig akustik i køkken alrum.

En familie oplevede dårlig akustik i deres køkken-alrum. Akustiksalg og kunden fandt frem til, at det bedste resultat ville blive opnået med Ecophon Solo plader i loftet over spisebord og indgangsparti.

Villa i Gentofte

Hos en familie i Gentofte, ønskede man at bevare en minimalistisk stil og samtidig have god lyd under middagen. Akustisk set var 40mm Ecophon plader det bedste valg, og der blev monteret 6 stk Ecophon Solo Square.

Lægepraksis

ecophon solo monteret under lyskilde giver inderekte belysning med akustikplader

Hos en lægeklinik i Lyngby var især venteværelset en rungende affære. Vi fandt frem til en løsning hvor akustikpladerne blev hængt ca, 20cm fra loftet vha beslag og samtidig gav en indirekte belysning i lokalet. Ecophon Solo er også hvid på oversiden, så lyset fra lamperne bag ved pladerne bliver i høj grad reflekteret.

Music Institute Copenhagen

I mindre øvelokaler, bliver lyden nemt meget kraftig. I dette rum var problemet at sangere og violinister synes at lyden simpelthen blev for høj – og det synes overboen også. Løsningen blev sænkede Ecophon flåder der blev monteret efter musikskolens lukketid. Når loftet skal males, løftes flåderne ned uden brug af værktøj.

Item added to cart.
0 items - kr. 0,00