Guide til bedre akustik

Rumklang

Et rums efterklangstid, er det antal sekunder, en kraftig lyd er om at forsvinde (eller mere præcist dæmpes 60dB) i et rum. Lyden bliver dæmpet hver gang den reflekteres i rummet, fordi den bliver absorberet. Afhængigt af materialerne i rummet, vil nogle frekvenser blive absorberet hurtigere end andre, derfor findes der også forskellige typer akustikplader. Når efterklangstiden er lang, er lydniveauet i rummet højere, fordi lyden er lang tid om at “dø ud”.

Løsninger

Tykke tæpper, bogreoler og bløde møbler dæmper alt sammen hård og rungende akustik. Men hvis man ikke ønsker, eller har plads til den slags, så er løsningen at sætte absorberende materialer i loftet eller på væggene. Hos Akustiksalg.dk forhandler vi kun varer med dokumenteret høj effekt på lyden. Hovedparten er lyddæmpende akustikplader, der monteres på vægge eller som et akustikloft.

Parallelle vægge

Imellem to parallelle vægge, vil lyden blive reflekteret frem og tilbage, på samme måde som lys gør imellem to spejle. Imellem to parallelle vægge kan der derfor skabes en uhensigtsmæssig klang, som man vil tage med i betragtningerne omkring, hvor der skal opsættes akustikplader.

“Dårlig akustik er, når lyden ikke passer til rummets brug”

Ring 6060 8447 og få svar på dit spørgsmål om akustik


Restaurant

Reducér efterklangstiden

Når man taler om dårlig akustik på restauranter er ofte forbundet med, at lyden ikke bliver absorberet tilstrækkeligt i rummet. Det betyder, at lyden bliver kaotisk, hård eller rungende, når flere mennesker taler samtidig. Derfor skal man reducere efterklangstiden i hele rummet og derefter vurdere om der er nogle særlig områder i nærheden af gæsterne, der kræver yderligere lyddæmpning.

Lokalisér støjkilderne

Der er ofte to problemer forbundet med rungende akustik på restauranter; Der er et højt lydniveau – og det kan være svært at forstå hvad hinanden siger. Disse to problemer kan afhjælpes ved at placere akustikplader de rigtige steder. Det er sjældent tilstrækkeligt, kun at sætte absorbenter op over bordene. Især ikke hvis der kommer støj fra køkkenet eller hoveddøren. Vi kan hjælpe med at finde støjkilder og afgøre hvor disse reflekteres.

Anbefalede produkter til restauranter:


Kontor

Behagelig akustik i kontorer og mødelokaler

I åbne kontorlandskaber er det et afgørende for arbejdsmiljøet, at der er tænkt over akustikken. Mange akustikprodukter er lavet netop til kontorer og erhverv, og der er derfor mange typer produkter at vælge imellem.

Vi har jo akustikloft!

Ikke alle “akustiklofter” kan konkurrere med Ecophon og Rockfon lofter af mineraluld. Fx har perforerede gipslofter ca halvt så stor absorptionsgrad ved høje frekvenser, som et loft af mineraluld. Derfor ses det jævnligt, at et gips-akustikloft udskiftes med et mineralulds-akustikloft med tydelig effekt.

Anbefalede produkter til kontor:


Private hjem

Akustikplader til oplimning

At lime 20mm eller 40mm tykke akustikplader op i hele eller dele af loftet. De tynde hvide plader er de mest diskrete akustikplader men med en overraskende god effekt. Hvis loftet har nogle naturlige inddelinger eller spring i niveau, kan man med fordel fylde et helt område ud, så det ser ud som om loftet udgøres af akustikpladerne. Pladerne er lette at skære til og spots og lampeudtag kan evt. forlænges igennem pladerne.

Magnetplader

Mange forbinder lofter der er inddelt i felter af 60×60 cm med et kontorloft og tænker måske “jeg vil ikke blivet mindet om mit arbejde når jeg er derhjemme”. Til dem foreslår vi et smart alternativ, nemlig store plader, monteret med magneter. Pladerne kan være imellem 0.5 og 2,8 kvadratmeter stykket.

Direkte montage

Ved renovering eller ved ny-byg, hvor man ønsker at skifte loftet, kan man montere et akustikloft direkte på forskallingsbrædder og dermed slippe for at montere gipsplader, spartle og male. Ecophon Focus F er beregnet netop til dette, og giver en meget god akustik, da de også udnytter det bagvedliggende mineraluld til at dæmpe især lave frekvenser.

Loft til kip?

Jo større volumen et rum har, des længere er efterklangstiden. Hvis man har højt til loftet, kan det være svært med almindelig møblering at opnå en god akustik. I et livligt hjem betyder en god akustik, at der kan foregå flere ting samtidig, uden at det generer.

Det skal gøres pænt

I private hjem, skal akustikreguleringen gøres så diskret, at man ikke lægger mærke til det. Enten sættes der nogle få plader op udvalgte steder, eller også benytter man lejligheden til at få nogle billeder op på væggen, der samtidig dæmper akustikken. Billederne er ligeså effektive som loftsabsorbenter.

Anbefalede produkter til private hjem:


Musikstudie

Lydstudie til Podcast

Ønsket er at dæmpe så meget så muligt i et bredt frekvensområde. Tæpper på gulvet og tynde, takkede skum-absorbenter fra Thomann.de på væggene er ikke godt nok hvis man ønsker at få lydoptagelser i studiekvalitet.

Øvelokale og musikstudie

Undgå at bruge tynde absorbenter, der kun dæmper midter og høje frekvenser, for så ender man med et rum, der er “overdæmpet” i de høje frekvenser og underdæmpet i de lave. Brug minimum 40mm absorbenter i hele eller dele af loftet afhængig af, hvilken type musik man spiller. Jo mere larmende musikken er, des mere dæmpning er ofte ønsket af musikerne, der spiller. En billig løsning er oplimning af 40mm tykke Ecophon Industry Ambit i loftet (hvis loftshøjden tillader det). I tillæg kan man benytte 100mm tykke vægabsorbenter.

Anbefalede produkter til musikstudier:


Industri

Ecophon laver en række akustikplader der henvender sig til store, industrielle lokaler, hvor den akustiske dæmpning vigtigere, end om det ser elegant ud. Ring +45 60608447 og få en snak om mulighederne.

Billig og god akustik – Like!

Følg os på Facebook her, for at få opdateringer på de nyeste produkter og løsninger.

Item added to cart.
0 items - kr. 0,00